Child-friendly garden in Derby designed by Lush Garden Design

Garden Design by Post

Most of our clients live within a 20-30 mile radius of our office in north-west Leicestershire, but some come from further afield. For example, at present, we’re working on client gardens in Warwickshire and Yorkshire. But these longer distance projects involve a substantial amount of travelling time, which adds to the costs involved.

Not everyone can afford the extra expense, and for those people, we provide a Design by Post service. This allows us to design client gardens much further away while keeping the price manageable. We’ve designed gardens in Wales and Devon in this way – and we created this one in 2019 for clients in Hampshire.

The brief

The garden was part of a new-build home in an estate and sloped significantly from right to left. Dividing the garden was a long laurel hedge which was acting as a screen for a timber carport and two storage sheds. The rest of the garden was damp and mossy, with surrounding trees casting a lot of shade. 

The layout was one of the biggest problems as it didn’t make full use of the available space. There was nowhere for our clients to sit out and enjoy the garden, as a conservatory stood where the original patio had been.

Our clients indicated they would like to create more relaxation space – somewhere to sit and enjoy the garden – and somewhere for their pet Labrador to play. They were open to new ideas and, other than a couple of plants they had received as gifts, had nothing they wanted to retain.

Child-friendly garden in Derby designed by Lush Garden Design

The existing garden sloped considerably from right to left and was enclosed by large trees.

Child-friendly garden in Derby designed by Lush Garden Design

The existing garden was dominated by a large hedge that screened a carport and two sheds.

Our design

We wanted to make the most of the garden space so our clients could use it throughout the day, both in the sun and shade. To achieve this, we created two patios. One was at the back of the house, which faces north, so this space will always be a cool spot during the summer. The upper patio, which was higher due to the lay of the land, will get sun almost all day and especially into the evening.

New retaining walls were needed, as the garden sloped and had levels changing in most directions. This allows creating planting beds at differing heights. Some wide steps lead to the lowest area, which is now home to a garden room and hot tub. These steps help to fool the eye into thinking the garden is much bigger than it seems.

Top tip: Don’t be afraid to use larger features in a small garden.

We designed the planting and added trees for screening, which in time will fill out and give more privacy. The water feature is a nice touch close to the house and provides a gentle bubbling sound you can hear through open window and doors.

Child-friendly garden in Derby designed by Lush Garden Design
Child-friendly garden in Derby designed by Lush Garden Design
Child-friendly garden in Derby designed by Lush Garden Design

If you are interested in our Garden Design by Post service, the first step is to get in touch via the form below. Please leave a contact telephone number. We will use your data to contact you for discussing the terms of our consultation services.

Contact Us

I consent to being contacted

12 + 6 =